Är det säkert att besöka Sarajevo?

Efter Bosnienkrigets slut kanske du undrar om det är säkert att besöka Sarajevo. Kriget har satt sina spår i landet men idag klassas Bosnien som allmänt säkert likt andra europeiska länder. Det går fortfarande att se spåren efter kriget men det mesta är restaurerat och landet håller på att utvecklas. Redan nu finns det fantastiskt mycket att uppleva i Sarajevo och Bosnien.

Vaccination och sjukdomar

När du ska resa till Sarajevo är det viktigt att ta de vaccinationer som rekommenderas. För en resa till Bosnien rekommenderas det framför allt att vaccinera dig mot hepatit a och b men även mot fästingar. Det finns ett flertal andra vaccin du kan ta men det är framför allt dessa som är viktiga. Du kan kontakta din vårdcentral för att ta reda på mer information om vad som gäller. I Sarajevo är vårdinrättningen god om du skulle behöva besöka en läkare. Det finns gott om herrelösa hundar och rävar som kan bära på rabies. Blir du biten ska du tvätta med tvål och vatten direkt för att sedan besöka en läkare som kan göra en vidare bedömning.

Vatten och mat i Sarajevo

restAtt prova på riktig bosnisk mat är något du inte får missa när du besöker Sarajevo. Var dock noga med att maten är väl genomlagad för att undvika bakterier som kan orsaka till exempel magsmärtor. Vattnet i kranen går i allmänhet att dricka men att dricka flaskvatten är att föredra. Grönsaker och frukt ska skalas eller kokas innan du äter dem. Äter du ute bör du gå till en restaurang som ser populär ut, det är ofta ett säkert tecken på att de lagar maten väl och har god hygien.

Fick- och väsktjuvar

Likt de flesta turistresmål runt om i världen finns det gott om fick- och väsktjuvar. Var noga med att ha dina saker under uppsikt och lämna aldrig något av värde i en bil. Risken för rån är vanligast under sommarhalvåret då turismen är som störst. Tänk på att teckna en reseförsäkring innan du åker så har du möjlighet att få hjälp med ersättning om du ändå skulle råka ut för en ficktjuv och förlora till exempel din plånbok. En reseförsäkring kan även hjälpa dig med kostnader för sjukvård om olyckan skulle vara framme samt hjälpa till med hemresan.

Checklista inför Sarajevo

Sarajevo är en fantastisk stad med en lång historia att upptäcka. Pröva på ny spännande mat och upplev det vackra Bosnien. För att din resa ska bli så bra som möjlig är det viktigt att du ser till att vara skyddad mot sjukdomar som kan förstöra din resa. Se till så att du har en bra reseförsäkring som täcker alla nödvändigheter. När du har tagit alla vaccinationer och tecknat en reseförsäkring är du nästan redo att åka. Ett litet resapotek kan även vara bra att ha med sig och har du receptbelagda mediciner du måste ha med dig bör du se till att du tar med dig så att det räcker minst hela resan då just dina tabletter kanske inte finns i Bosnien.

telefonViktiga nummer:

  • Medicinskt nödfall: 124
  • Polis: 122
  • Brandkår: 123
  • Vägservice: 1282