Flygbolag som flyger till Sarajevo

airportSka du flyga till Sarajevo från Sverige finns det många olika alternativ att välja på. Det finns ett flertal flygbolag som har resor mellan Sverige och Sarajevo men bara ett enda flygbolag som flyger direkt. De andra bolagen har ett eller två stopp på vägen till Sarajevo.

Sarajevos internationella flygplats

Sarajevo har bara en flygplats och det är dessutom Bosniens internationella flygplats. Här passerar hundratusentals passagerare varje år. Flygplatsen byggdes år 1966 och har sedan dess fått genomgå både vinter-OS 1984, då man bland annat även passade på att bygga ut landningsbanan, och Bosnienkriget som pågick mellan 1992 och 1995. Efter kriget krävdes en stor renovering av Sarajevos flygplats innan flygtrafiken kunde börja gå igen. År 1996 öppnade flygplatsen igen och den har sedan dess gått från att behöva stora renoveringar till att kunna hantera ungefär 800 000 passagerare per år.

Flyg direkt till Sarajevo

Vill du flyga direkt till Sarajevo utan stopp erbjuder Norwegian direktflyg mellan Stockholm eller Köpenhamn och Sarajevo. Det tar ungefär 2 timmar och 50 minuter innan du når Sarajevo från dessa städer. Ungefär 72 km från Sarajevo ligger Tuzla flygplats och dit kan du ta direktflyg från både Göteborg och Malmö med flygbolaget Wizzair. Den här flygsträckan går snabbare, endast 2 timmar och 35 minuter, än om du åker direkt mellan Sarajevo och Sverige. Totalt tar dock resan lite längre tid om du flyger till Tuzla istället för Sarajevo då resan mellan Tuzla och Sarajevo tar sin egen tid. Har du inget emot att åka lite längre får du en fantastisk möjlighet att se Bosniens natur och omgivningar på vägen.

Flygbolag med mellanlandning

pegasusÄven om det är bekvämt att flyga direkt till sin destination kan det vara roligt att mellanlanda och se två länder på en och samma resa. Flyger du från Sverige till Sarajevos internationella flygplats kan du få byta flygplan i till exempel Istanbul, Wien, Belgrad eller Zagreb. Hur lång tid det är mellan flygen är lite olika. Har du gott om tid mellan flygen kan du passa på att uppleva en liten del av till exempel Wien innan du flyger vidare till Sarajevo. Flygbolag som flyger mellan Sverige och Sarajevo med mellanlandning är bland annat:

  • Pegasus
  • JatAirways
  • Turkish Airlines
  • Air Serbia
  • Lufthansa
  • Austian Airlines

Tips att göra på resan

wifizoneResan mellan Sverige och Sarajevo tar allt från nästan 3 timmar och uppåt. Under den här tiden kan det vara svårt att få tiden att gå. Om du mellanlandar kan du passa på att se vad flygplatsen har för shoppingutbud och kanske hitta någon spännande souvenir. På de olika flygplatserna kan du säkerligen passa på att få en liten matupplevelse och smaka på något som är typiskt för just det land du är i. I de flesta fall har flygplatserna även wifi som du kan koppla upp dig på och ladda ner lite roliga filmer eller serier som du kan titta på när du sedan sitter på flyget. Du kan även ladda ner och prova på lite nya spel som du kan jobba på att bemästra innan du nått din slutstation Sarajevo.