Här hittar du den bästa shoppingen i Sarajevo

Stad med kultur, historia och shopping

Sarajevo är en av det snabbaste växande städerna i Sydeuropa och befolkningstillväxt såväl som turism har lett till att staden har byggt stora och moderna shoppingcentrum.

Med en fin blandning osmansk och habsburgsk historia är huvudstaden i Bosnien och Hercegovina en av Europas vackraste städer. Slående vacker natur, kultur och en modern puls gör att Sarajevo passar all, vare sig du letar efter kultur, naturupplevelse eller shopping.

Fynda i Gamla Stan

Letar du efter antikviteter, orientalisk inredning och handgjord koppar?

KazandŽiluk betyder Gamla Stan och är en känd handelsplats för kopparslagare som ligger på den västra sidan av Bascarsija. I gamla stan hittar du utsökta kaffeserviser och Kiko Mattor har ett stort och fint urval av både nya och begagnade mattor. I den gamla staden hittar du också orientaliska doftande kryddor och fantastiskt godis och ett stort sortiment med härliga nötter. I butiken Badem finner du kanderad mandel och utsökta turkiska läckerheter.

Om namnet Markale låter bekant så var det här som den platsen för en av de allra värsta massakrerna i det senaste kriget. En granat föll på marknadsplatsen i februari 1994. Idag så är marknaden Markale ett måste om du letar efter frukt och grönsaker. Den ligger på spårvagnslinjen Mula Mustafe Bašeskije så det är lätt att nå den.

Strosa längs gågatan Ferhadija

Beundra österrisk och ungersk arkitektur från så långt som tillbaka till 1800-talet medan du spatserar nedför gågatan Ferhadija. Affärer i pompösa byggnader gör detta till ett av de mest populära shoppingsparadisen i Sarajevo. Men även om det är lätt att känna sig hemma på shopping-gatan så är utbudet av affärer annorlunda mot vad du finner i Sverige. Du hittar givetvis designskor och kläder i varierade prisklasser samt butiker så som Terranova och schweiziska Tally Weijl.

På Terranova hittar du billiga och moderna kläder medan Tally Weijl har precis som Vera Moda billiga och stilfulla klädesplagg. Föredrar du istället köpcentrum så finns det flera sådana som har välkända butiker så som Lindex och New Yorker. Om du letar efter mer exklusiva klädesplagg så hittar du det på BBI centrum.

Shoppa skor och besök små hantverksbutiker

Butikerna i Sarajevo sägs ha de bästa skorna. Peko och Planika är två stycken slovenska skomärken. Skor av hög kvalitet samt stilfull design är Pekos fokus.

Bascarsija är en gammal stadsdel som grundades under 1500-talet. Här finner du små hantverksbutiker. Vandra längs de smala kullerstensgatorna och titta in genom skyltfönster fyllda med vackra prydnadsföremål som skålar i olika material exempelvis tenn och silver. Slå dig ner och vila efter shoppingturen vid Bascarsijamoskén och drick lite vatten från den välkända fontänten. Enligt legenden så kommer du att återvända till Sarajevo under ditt liv om du dricker vatten från fontänen.