Vart man kan äta ute i Sarajevo

foodSarajevo har ett stort utbud av restauranger som erbjuder dig det bästa av traditionell bosnisk mat och dryck. Den bosniska maten har influenser från det grekiska och turkiska köket tillsammans med andra länder från balkanområdet. Framför allt är det rätter gjorda på nötkött och lamm.

Bosniska maträtter

burekBesöker du Sarajevo får du inte missa att prova traditionell bosnisk mat tillagad på typiskt bosniskt vis. En speciell rätt för Bosnien är till exempel köttfärsrätten Ćevapčići som serveras med ajvar, vilket är en traditionell grönsaksröra. En annan typisk rätt för Bosnien som du kan hitta i Sarajevo är snabbmatsrätten burek. Burek är en typ av köttfärsfylld paj gjord på tunn filodeg och finns i flera olika varianter. Exempelvis med andra fyllningar av ost, potatis och spenat. Det finns gott om traditionell bosnisk mat på restaurangerna runt om i Sarajevo men vill du ha något som är så likt svensk mat som möjligt ska du välja dolmar. De svenska kåldolmarna härstammar från de bosniska dolmarna och receptet sägs ha tagit sig till Sverige via kung Karl XII och hans soldater.

Topprecenserad restaurang i Sarajevo

I centrala Sarajevo ligger restaurangen Apetit som erbjuder mat från medelhavet, europeiskt samt glutenfria alternativ. Restaurangen ligger på Josipa Stadlera 6 i centrala Sarajevo och här får du inte bara möjlighet att smaka på fantastisk mat utan du kommer även att få en upplevelse du kommer vilja uppleva om och om igen. På Facebook har Apetit 5 av 5 stjärnor och recensioner som ”Tack så mycket för två fantastiskt goda middagar under vår vistelse i Sarajevo! Alla som besöker Sarajevo borde gå hit, annars gör ni ett stort misstag!”.

Bosniens bästa kaffe

teahouseUtöver den bosniska maten får du inte missa att prova på Sarajevos älskade kaffe och te. På Street Kovaci Cilcma 6 ligger Cajdzinica Dzirlo-Tea House där du kan stanna till för en fika i fantastiskt mysig bosnisk atmosfär. Likt restaurangen Apetit är Cajdzinica Dzirlo-Tea House topp recenserat med 5 stjärnor av 5 på Facebook. En kund har skrivit ”Kolla absolut in om du är i Sarajevo. Stället har en fantastisk atmosfär och ägaren och en tjej som jobbar där är verkligen välkomnande och kommer att få dig att känna dig speciell. Jättegott te och bosniskt kaffe. Lämnade stället med ett stort leende. Jag kunde bara inte sluta le. Världen kändes plötsligt som en bättre och mer harmonisk plats helt enkelt.”

Bosnisk gourmet mat

kibeRestaurang Kibe ligger på en bergsluttning och bjuder dig på den vackraste utsikten du kan hitta i hela Sarajevo. Här kan du smaka på traditionell bosnisk mat och prova viner från de bosniska vingårdarna. Restaurang Kibe ligger på Vrbanjusa 166 och om du letar boende i Sarajevo kan du även hyra rum på den här fantastiska platsen. På Facebook har restaurangen 4,9 stjärnor av 5 och en kund skrev att ”Det här stället är fullt av tradition och skönhet. Jag tog med mig min utländske vän och jag var så stolt över att kunna visa detta ställe.”